Gerda Bengtsson og Haandarbejdets Fremme

Gennem tiden er Gerda Bengtsson (1900-1995) nærmest blevet synonym med Haandarbejdets Fremme, hvor hun havde sit livslange virke som broderitegner og underviser frem til sin død. Oprindelig var Gerda Bengtsson uddannet væver, men da foreningen Haandarbejdets Fremme blev stiftet i 1928 indsendte hun nogle af sine akvareller og fik straks bestilling på broderimønstre – som det første kom stramajpuden Kanin som stadig er i produktion ligesom puden Grøftekant der udkom i 1932.

Gerda Bengtssons mestrede til fulde kunsten at tegne broderimotiver på forelæg af akvareller, og det er blomstermotiverne, som broderes (altovervejende korssting) med Dansk Blomstergarn på hørlærred, der har gjort hende kendt og elsket i broderikredse verden over.
Gerda Bengtssons blomstermønstre gav navn til bomuldsgarnet Dansk Blomstergarn som Haandarbejdtes Fremme udviklede til hendes broderier. Broderigarnet blev indfarvet i en skala efter farveren Einar Hansens plantefarvede garner.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *